KÖZLEMÉNY

A Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Helyi Választási Iroda Vezetője a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (továbbiakban Ve.) 307/E. §-ában biztosított hatáskörében eljárva a 2022. október 2-ára kitűzött időközi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán Hunya Községben az egyéni listás képviselő valamint polgármester jelölt állításához szükséges ajánlások számát az alábbiakban állapítja meg:

 

Megye neve Település neve Választás típus (polgármester és egyéni listás választás) Központi névjegyzékben a szavazást megelőző 67. napi választópolgár száma a településen Jelölt állításához szükséges ajánlások száma
BÉKÉS Hunya polgármester 524 16
BÉKÉS Hunya egyéni listás 524 6

A Ve. 307/E. § (1) bekezdése értelmében az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelölt valamint a polgármester jelölt állításához szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője állapítja meg a szavazást megelőző 66. napon. Az időközi helyi önkormányzati választás kitűzéséről szóló 1/2022. (VII. 11.) HVB határozat 1. mellékletében foglaltak alapján e határnap 2022. július 28.

A Ve. 307/E. § (2) bekezdése szerint a szükséges ajánlások számának megállapításkor a választópolgárok számát a központi névjegyzéknek a szavazást megelőző 67. napi adatai alapján kell megállapítani, mely 524. A (3) bekezdés értelmében a szükséges ajánlások számát egész számra felfelé kerekítve kell megállapítani.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény (továbbiakban: Övjt.) 4. §-a értelmében a 10 000 vagy ennél kevesebb lakosú település – egyéni listás választási rendszerben – egy választókerületet alkot, amelyben a képviselők száma 1000 lakosig 4 fő. Az Övjt. 9. § (1) bekezdése alapján egyéni listás képviselőjelölt az, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1%-a jelöltnek ajánlott. A (3) bekezdés értelmében Polgármesterjelölt az, akit a) a 10 000 vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3%-a, jelöltnek ajánlott.

Jelen közlemény Hunya község hirdetőtábláján, valamin a www.hunya.hu honlapon kerül közzétételre.

Gyomaendrőd, 2022. július 28.  
 

Pap-Szabó Katalin

jegyző