Megállapították az ősszel megválasztható képviselők számát

A Helyi Választási Iroda vezetői feladatát ellátó jegyző, határozatban állapította meg, hogy az október elejére várható helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásán hány fő képviselőt választhatnak meg a hunyai polgárok.
Hunyán 2019-ben 4 egyéni listás képviselőt választhatnak a képviselő-testületbe.
A határozat itt érhető el.
Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek előző általános választását követő ötödik év október hónapjában kell megtartani.
Amennyiben követik az elmúlt három önkormányzati választás gyakorlatát, akkor az idei választást várhatóan október első vasárnapjára, október 6-ára tűzik ki. A választás napján a 2014-ben megválasztott képviselő-testület megbízatása lejár.

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény kimondja, hogy a helyi választási iroda vezetője az általános választás évében február 15-éig határozatban állapítja meg a képviselő-testület megválasztandó tagjainak számát. A megválasztható képviselők számát a a települések lakosságszámának január 1-jei adatai alapján kell megállapítani.
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény szerint 10 000 vagy ennél kevesebb lakosú település – egyéni listás választási rendszerben – egy választókerületet alkot, amelyben a képviselők száma 1000 lakosig 4 fő.

A leendő képviselő-testület a polgármesterrel együtt 5 tagból fog állni a következő 5 évre is.