Közigazgatási rezsicsökkentés

A Kormány célul tűzte ki az állampolgárok és a vállalkozások széles körét terhelő fizetési kötelezettségek enyhítésére irányuló állami rezsicsökkentést.A Kormány döntött arról, hogy 10 milliárd forint összegű közigazgatásirezsicsökkentést hajt végre, melyet az állampolgárok véleményének és javaslatainak felhasználásával kíván megvalósítani.
Ennek érdekében az állampolgárok és vállalkozások bevonásával konzultációt kezdeményez. A konzultációban részt vevők számos hatósági eljárással kapcsolatos igazgatási szolgáltatási díj és illeték megszüntetésével összefüggésben fejthetik ki véleményüket, továbbá javaslatot tehetnek egy-egy további, általuk fontosnak tartott hatósági eljárás díjmentessé tételére.
A konzultáció keretében az állampolgárok és a vállalkozások számára külön kérdőív került összeállításra, melyek kitöltése önkéntes és anonim. A két kérdőíven 9-9 hatósági eljárás díjának vagy illetékének csökkentésére, megszüntetésére tehet javaslatot a kitöltő, valamint lehetősége van további 1-1 díj vagy illeték csökkentését, megszüntetését ajánlani.


A kérdőívek kitöltésére 2015. június 5-től 2015. augusztus 6-ig van lehetőség.

A konzultáció lefolytatásának formái:

- Papíralapú konzultáció
Az állampolgároknak lehetőségük van a kérdőíveket papír alapon kitölteniük, és leadniuk a Kormányhivatalok ügyfélfogadásra nyitva álló helyiségeiben

- Internetalapú konzultáció

A kérdőív kitölthető a www.kormanyhivatal.hu honlapon keresztül is. Az online kérdőívek kitöltésére 2015. augusztus 6-án 24.00 óráig nyílik lehetőség.